mondrian - Copy

Serialul Mad Men a fost ocazia să pătrundem atât în culisele publicităţii şi vieţii personale a celor implicaţi, cu toate caracteristicile anilor ‘60, dar şi (unii spun că mai ales) din curiozitate şi plăcere pentru vestimentaţia actorilor! Don, Peggy, Pete au purtat ţinute fabuloase de-a lungul celor şapte serii (ultimul episod va fi difuzat pe 17 mai, anul acesta).

Poate că te-ai întrebat dacă într-adevăr aşa arătau hainele acelor ani… O idee îţi poţi face chiar de aici, modelele noastre pot fi oricând o sursă de inspiraţie, mai ales că anul acesta moda anilor ’60 este una dintre tendinţe în materie de stil.

CNN chiar a ales să provoace cititorii ca să trimită fotografii de familie care ar reflecta atmosfera şi vibraţia acelor ani. Majoritatea celor care au participat au şi spus că moda acelor ani li s-a părut foarte colorată, veselă, uneori mai conservatoare şi cu accent pe simplu şi absolut elegant – aşa cum am văzut în Mad Men.

Arta a fuzionat atunci intens cu moda, iar Yves Saint Laurent a fost primul creator care făcut această colaborare o imagine de renume mondial. Designerul a lansat în toamna anului 1965 celebra rochie Mondrian – o piesă clasică, mult dorită şi astăzi – cu linie de croială tip “A”. Materialul imprimat cu modelul abstract ce defineşte şi astăzi opera pictorului olandez Piet Mondrian (1872-1944) a avut un impact foarte puternic, iar tema a fost mult folosită ulterior în modă fie pentru haine, fie pentru fundaluri de shooting-uri pentru reviste şi publicitate, sau pentru accesorii şi decoraţiuni interioare .

O rochiţă cu fusta cloş, umărul “căzut” sau mânecile trei sferturi, cutele care dau volum fustei, talia marcată, dar şi liniile de croială puţin depărtată de corp au evoluat spre sfârşitul anilor ’60 către silueta în “A”, rochiile mini fluide. Creatorii s-au jucat atunci cu materiale care îndrăzneau să evidenţieze silueta cu nuanţe puternice, vibrante, ţesături uni sau în culori “plasate” pe modele geometrice îndrăzneţe. E momentul să profităm: de fapt, moda acelor ani a pus foarte bine în evidenţă feminitatea şi parcă n-ar fi rău să ne aducem aminte de acest lucru 🙂 …